Nog maar eens het homohuwelijk

In het Nederlands Dagblad stond onlangs een groot interview met een predikant uit Arnemuiden, die een artikel dat al bijna twee decennia in de Kerkorde staat, wil aanpassen. Het gaat dan om de (in)zegening van het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Wat de reden of de aanleiding geweest is om dat bezwaar in te dienen, is volstrekt onduidelijk. Wel duidelijk is, dat hier een herhaling optreedt van een reeds lang beslechte discussie.

Deze dominee wil, zoals hijzelf zegt, op een “zachtmoedige en ootmoedige manier” nazeggen wat er in de Bijbel staat (zo staat het letterlijk in het interview). Probleem daarbij is, dat deze man (natuurlijk een man!) die Bijbel door zijn eigen, gekleurde en verbroken bril leest. Hij slaat heel veel teksten over die de context bepalen van de woorden die hij uit de heilige Schrift licht.

In het bijgevoegde document heb ik geprobeerd alle teksten over het huwelijk tussen man en vrouw (dat volgens deze dominee een scheppingsordinantie is) en het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen nader belichten.

Natuurlijk is het lastig om een relatie (in) te zegenen waarvan sommigen denken dat God ze verboden heeft. Maar hé, bestaat er ook liefde die niet van God komt?

Ik weet dat veel homo’s en lesbo’s deze discussie zat zijn. Die is al veertig jaar geleden gevoerd. Die heeft z’n beslag gekregen in de Kerkorde zoals die sinds 2004 in de PKN geldt. Waarom opnieuw?

Mijn antwoord is: omdat er opnieuw over gezeurd wordt.

Zou de Bijbel echt het laatste woord krijgen?

Hierbij nogmaals de link naar mijn ‘Bijbelstudie over homo- en hetero-relaties’.

Jan de Visser,

predikant Exodusgemeente Middelharnis-Sommelsdijk

2 comments

  • H. van Veen on 12 januari 2023 at 11:28
  • Reply

  Artikel in het ND van 12 januari 2023. “Bepaalt een dominee Gods toelatingseisen?”

  Eindelijk eens een dominee met gezond verstand die de Bijbel durft te lezen, chapeau.

  Een reactie wordt op prijs gesteld.

  met een hartelijke groet,
  Henk van Veen,
  Geldrop.
  hvvgeldrop@hetnet.nl

  1. Beste Henk van Veen,
   Dank voor uw reactie. Dank ook voor uw complimenten. Er zijn mensen die me beledigend en badinerend vinden. Kennelijk is dat het lot van iemand die de Bijbel leest zonder allerlei theologische en dogmatische vooringenomenheden.
   Ik ben niet zo van de belijdenisgeschriften, maar die en oude uitspraak uit de tijd van de reformatie ligt me wel: Sola Scriptura.

   Met vriendelijke groet,
   Ds. Jan de Visser

Geef een reactie

Your email address will not be published.