Kaarsen voor Kyiv en andere vreedzame ideeën

Bidden en helpen, dat is wat kerkleiders ons aanraden te doen in deze Oekraïne-crisis. En dat is een heel goed advies. Maar volgens mij zijn er ook een heleboel mensen die iets willen dóen, niet alleen aan de opvang van vluchtelingen, maar ook aan de situatie in Rusland en Oekraïne. ‘Wie kan patriarch Kirill tot inkeer laten komen?’ zo kopte Trouw op 14 maart 2022.

Ik heb wel een paar ideeën.

Allereerst de eigen kerkelijke middelen, waar ook Kirill gevoelig voor moet zijn: kaarsen en muziek. Ik zou het geweldig vinden als er grote groepen mensen naar Kyiv of Charkov zouden afreizen, en in steden in de buurt een hotelletje zouden nemen, en vervolgens optochten houden in of rond de belegerde steden.

Dan, ander idee, ondersteuning organiseren voor de moeders en andere gezinsleden van de soldaten die in de strijd omgekomen zijn, zowel gezinnen aan de Oekraïense zijde als in Rusland zelf. Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit, of je zoon/broer gesneuveld is aan de ene of aan de andere kant van de frontlinie.

Kern van de ideeën is, dat er vreedzame acties gehouden worden. Niet en nooit op het niveau van wapengekletter, of (minstens zo erg) oorlogsretoriek, maar met methoden die ook de Russische kerk(en) niet zouden misstaan: pastoraat (omzien naar de gekwetste mens) en liturgie (zingend, met kaarsen getooid, rond de Russische tanks).

Naast deze ideeën heb ik een probleem: ik denk dat ik dit niet kan organiseren. Daarvoor heb ik simpelweg te weinig relevante contacten. En bovendien weet ik niet of ik zelf in de gelegenheid ben om aan deze acties mee te doen. Dat maakt het wel erg lastig.

Het is dus nodig dat er mensen in beweging komen, die:

 1. wel relevante contacten in Oekraïne (en Rusland) hebben. Mensen die de situatie daar kennen, en kunnen helpen bij het ontwikkelen van plannen. In welke stad of steden kun je een groep mensen vanuit Nederland onderbrengen? Jeugdherbergen, hotels, campings, noem maar op? En hoe kun je een combinatie maken van Oekraïense mensen en Nederlandse bezoekers?
 2. contacten hebben met de Oekraïense ambassade en andere Oekraïens organisaties in Nederland.
 3. bij een organisatie horen met een groot netwerk beschikken dat zich al richt op Oost-Europa en de wereldvrede (Oekraïne Zending, Hulp Oost-Europa, Stichting Hulptransporten Oost-Europa, IKV, Pax Christi, Pax voor Vrede). Het zou mooi zijn als mensen die in deze organisaties actief zijn, ze ook zover krijgen, dat ze meewerken en -denken over deze acties.
 4. bijvoorbeeld een slapende stichting of besloten vennootschap hebben, waar de financiële kant van deze acties in ondergebracht kunnen worden.
 5. betrokken zijn bij Kerk in Actie of Giro555 om bv financiële middelen vrij te krijgen om deze acties te ondersteunen.

Hopelijk zijn deze ideeën allemaal te laat, en is het niet meer nodig om activiteiten voor vrede in Oekraïne te ontwikkelen. Maar ik vrees het tegendeel, namelijk dat het hard en hard nodig is!

Wie komt er in de benen voor deze geweldloze acties?

 • Verspreiden en delen van dit initiatief is al belangrijk
 • Doorsturen naar organisaties waar je lid van bent helpt al mee
 • Mensen aanspreken op hun talenten: ‘Volgens mij ben jij een geschikte figuur om … op je te nemen’ – buitengewoon belangrijk
 • De lokale en kerkelijke pers over dit initiatief vertellen
 • Bespreek het met vrienden en mensen van de plaatselijke hulporganisaties
 • ……

Wie o wie pakt dit stokje op?

Geef een reactie

Your email address will not be published.